Maastopyöräily Himoksen ja Jämsän seuduilla


Trailmap -polkukarttapalvelun käyttöohjeet sekä reittiehdotuksia alempana sekä linkeissä

Himoksen ja Jämsän alueilla on paljon mielenkiintoisia pyöräilypolkuja ja ainakin Himos Centeriltä,  Himospaljuilta, Sportia Heinoselta, Morvasta sekä Rantapirtiltä saa vuokrattua pyöräilykalustoa niitä varten. Virallisia pyöräilyreittejä on merkitty kaupungin toimesta aika paljon jo erilaisille pikkuteille, mutta Trailmapista saa myös hyvän kuvan millaisia muitakin polkuja seudulta löytyy. 

Jämsän kaupungilla on menossa maastopyöräilyreittien kehittämisprojekti ja keskustelut käynnissä useampien maanomistajien kanssa, jotta saataisiin reilusti lisääkin virallisia maastopyöräilyreittejä seutukunnalle. Vaikka moni toivoisi jo nytkin opasteita luontoon ym. niin asiassa on tärkeä edetä virallisen protokollan mukaan, jotta taattaisiin toimintamahdollisuudet myös tulevaisuudessakin. 

Jokamiehen oikeudet mahdollistavat omatoimisen pyöräilyn luonnossa, mutta toisaalta on myös tärkeää pitää hyvää huolta luonnosta sekä maanomistajienkin toiveista, eikä varsinkaan omalla käyttäytymisellään hankaloittaa käynnissä olevia neuvotteluja reitistön kehittämisen suhteen. Varsinkin karttaan merkityt yksityisalueet on erityisen tärkeä jättää rauhaan ja mikäli maastosta löytyy uusiakin sellaisia mutta merkitsemättömiä alueita, niin laittakaa infoa jotta voidaan niistäkin laittaa tietoa Trailmap -päivitykseen.

Näiltä blogisivuilta löydät myös vihjeitä hyvistä ajopaikoista, -reiteistä ym.

Trailmap on hyvä yleinen pyöräilyn harrastajien käytössä oleva polkukarttapalvelu, jota voit käyttää joko suoraan netin kautta tai mobiilisovelluksella. Se näyttää alueesta riippuen aika paljon maastopyöräkelpoisia polkuja ja kasvavissa määrin niitä myös polun vaikeustasoa osoittavilla värikoodeilla monille tutumpien laskettelukeskusten rinnekarttojen tavoin. (Huom! Violettina kartalla näkyvä ladattava reittijälki, ei tarkoita sitä että se olisi lähes mahdoton ura, vaan polkujen vaikeustaso näkyy violetin alta viimeistään lähemmäksi zoomaamalla)

Palvelussa on myös GPS -paikannus, joten pystyt aina tarkistamaan missä päin karttaa olet menossa. 

Palvelu kehittyy ja päivittyy koko ajan lisää ja sieltä löytyy aika hyvin jo Himoksen ja Jämsän alueen polkujakin. Tyhjentämällä laitteesi välimuistin aina silloin tällöin pääset näkemään uusimmat polkujen ym. päivitykset. (Mikäli muistin tyhjennyksen jälkeen on tullut uusia reittitietoja ym. ne voivat tulla näkyviin joillain zoomaustasoilla, mutta vanhat taas näkyä jo käytetyillä tasoilla, joten karttaa tarkemmin zoomailemalla voit löytää uusiakin merkintöjä, mitkä eivät vielä näy aiemmin käyttämilläsi karttatasoilla)

Omassa mobiilisovelluksessasi tai webselaimellasi olevalle Trailmapin kartalle on myös mahdollista ladata näkyville muiden määrittämiä pyöräilyreittejä esim. tällä seudulla hyvin suosittu erityisesti pyöräilykäyttöä ajatellen tehty Sorvajärven Luontoliikuntapolku.

Samalla reittiä tarkastellessasi voit myös tutkia millaisia polkuja on perusreitin lähettyvillä. 

Yleensä GPS -paikannus ja muutamat muutkin asiat toimivat sujuvammin sovelluksessa, mutta web -pohjainen palvelu toimii myös mobiililaitteissakin joten sillä pääsee helpoiten alkuun. (Huom. GPS-paikannus voi heittää jonkin verran laitteesta, säästä sekä maastosta riippuen, joten älä huolestu jos näytät esim. olevan joitain metrejä polun ulkopuolella)

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erilaisia ajopaikkoja sekä reittejä

Sorvajärven Luontoliikuntapolku 1-2h