Eilat Desert Challenge 2.-6.12.2022 - 5 päivää, kolme erilaista erämaata, 4 merta, sinä, moottoripyörä ja hyvää seuraa :)

Tämän vuoden Eilat Desert Challenge -tapahtuma järjestetään 2.-6.12.2022 

Tältä blogisivulta löydät materiaaleja edellisiltä keikoilta ja infoa tuosta tulevastakin.

Lokakuussa 2019 käytiin porukalla testailemassa Eilat Desert Challenge -reittejä ja Xracing -lehti myös kiinnostui asiasta... Juttu vähän alempana! Silloin tapahtuman innoittavana teemana oli siinä naapurimassa seuraavalla viikolla järjestettävä Dakar Rally -ja tuossa tavallisillekin kuskeille soveltuvassa tapahtumassa ajettiin kolmessa päivässä kaikkien Israelin aavikoiden läpi safarityyliin yöpyen Beduiinileireissä ym.

Tällä videolla on yhden paikallisen kuskin näkemys meidän testireissusta... Aika hauska, että oli oikein etsinyt suomalaisen biisinkin taustalle. Kukapa arvais, että mikä biisi oli tullut ensimmäisenä esille?

Tämä vuoden "Freeride" -tyylinen tapahtuma keskittyy selkeästi pienemmälle alueelle etsien mahdollisimman hienoja ja hauskoja ajopaikkoja ehkä alueella keväällä järjestetyn Minus 400 -moottoripyöräkilpailun innoittamana.

Tuollaisiakin maisemia tai tälläisiä sieltä samasta Juudean erämaasta löytyy, mutta varmaan vähän riippuu ryhmästäkin, että miten pitkälle siellä lopulta mukavuusvyöhykettä venytetään tai saattaa olla, että jos joku haluaa kokeilla onneaan enemmän, niin toisille etsittäisiin vaihtoehtoisiakin reittejä haastavampien paikkojen ohi...

Oletettavissa kuitenkin on, että kun ISR Moto -kaverit eivät suostuneet vuokraamaan safaripyöriään tuohon kisaan osallistuville kavereille, niin he haluavat järjestää tämän freeride -reissun aavikkoyöpymisineen sellaisella vaikeusasteella, että voivat reissun jälkeenkin vielä jatkaa safaritoimintaa samalla kalustolla, joten lähellekään kisareittien kaltaisia olosuhteita ei tarvitse pelätä.

Vielä vähän alempana vanhempaa erään maailman suurimman Racer X Illustrated offroad -median juttua yleisemmin Israelin moottoripyöräilykulttuurista...

Noidenkin juttujen jälkeen varsinkin enduro- ja adventurepyöräkulttuuri on mennyt siellä suurin harppauksin eteenpäin. Siitä hyvinä esimerkkeinä esimerkiksi tulevassakin tapahtumassa mutta paljon helpommilla reittivalinnoilla tutuksi tulevalla Kuolleen Meren alueella järjestetty Hard Enduron MM-sarjan osakilpailu tai paikallinen Adventurepyörien kisasarja, jossa EDC -tapahtuman järjestäjän Israel Moto Adventuresin toinen omistajista Stav Mazor on saavuttanut mukavasti menestystäkin isolla KTM Adventurella.

Seuraava vastaavan kaltainen tapahtuma Israelissa on siis tulossa 2.-6.12.2022. 

Peruskuvio olisi kuitenkin 2 ensimmäistä päivää Advanced -tason enduroreissu haastavammille aavikoille ruokaillen ja yöpyen autenttisessa Beduiinileirissä ja 2/3 seuraavaa päivää Adventure / Touring -pyörillä aina Punaiselle merelle asti ja nähden laajemminkin erilaisia erämaita, mutta ajaen helpompia teitä/reittejä pitkin niiden läpi. 3 päivän reissulla ehtii myös käymään Pohjoisessa Genesaretin järvellä ja sen takanakin nähden taas aivan erilaista vihreää Israelia Etelän erämaiden vastapainoksi.

Israel Moto Adventuresin Touring -pyörät ovat tarkoitettuja/vakuutettuja vain päällystettyjä teitä pitkin ajamiseen hetkellisiä pysäköintejä päällysteen ulkopuolelle lukuun ottamatta. Adventure pyörillä (Honda Africa Twin 1000 & 1100cc) saa ajaa myös päällystettyjen teiden ulkopuolellakin, mutta silloin vakuutus ym. kulut ovat kalliimmat ja näin ollen osaltaan myös nostavat pyörien vuokrahintoja.

Mikäli kiinnostusta löytyy riittävästi, niin samoilla päivämäärillä on myös mahdollista järjestää keskitasoisille kuskeille homma toisin päin, eli 2 ensimmäistä päivää Adventure / Touring -pyörillä teitä pitkin Israelin erämaita kierrellen sekä nähtävyyksissäkin aikaa viettäen ja 2 seuraavaa päivää enduroilla helpommilla aavikkopoluilla silti päästen näkemään ja kokemaan Israelin erämaiden hämmästyttävää kauneutta ja monimuotoisuutta yöpyen ja ruokaillen myöskin autenttisissa Beduiinileireissä tai vastaavissa. 

Tai mikäli helpommankin tason aavikkoenduroreissu kuulostaa liian haastavalla vielä tässä vaiheessa, niin ottamalla Touring -pyörän koko ajaksi pääsee myös näkemään hyvin paljon aavikoiden kauneutta silti "normaaleja" teitä pitkin aavikoita ristiin rastiin ajellessa tai miksei siinä ajassa jo ehtisi hyvin pohjoisenkin vihreille niityille, vuorille, järville, jokimaisemiin tai vesiputouksillekin. 

Ja toki välillä voi hypätä 4x4 aavikkoajoneuvonkin rattiin / kyytiin joilla pääsee aavikoille huomattavasti enduropyöriä helpommalla ja aivan normaalilla ajokortillakin. Esim. oiva mahdollisuus saada perhekin / ystävät kokemaan Israelin erämaiden ainutlaatuisuutta, vaikka enduroilla he eivät vielä aavikolle lähtisikään... Video: Eilatissa erämaa-ajelulla Maverickeilla

Laitan jotain Touring / Adventurepyöräkuviakin maisemista lehtijuttujen alle. Takavuosina pyörävalikoimaa oli vähemmän homman alkaessa 500cc Honda CBX:stä, mutta kyllä silläkin ihan mukavasti isollakin miehellä muutama tuhat kilometriä meni noissa maisemissa, vaikka kuvissa se aika pienelle näyttääkin :) Nyt sieltä on saatavissa jo isompiakin pyöriä aina 1100cc Africa Twineihin asti...

Kysykää lisää jo tässäkin vaiheessa jos kiinnostaa, sillä paikat voivat jo täyttyä ennen kun edes saadaan sieltä kunnolla tietoa tänne asti :D

Noin hintoja reissun eri osa-alueille:
2 päivän opastettu Enduroreissu aavikoilla n.980€ (2.-3.12. Advanced -taso, 4.-5.12. Intermediate -taso)
2 päivän opastettu Touringbike reissu 2.-3.12. tai 4.-5.12. aavikoiden läpi ym. n.790€
2 pv omatoimireissu 2.-3.12. Touring pyörillä n. 450-500€ (pyörävuokra, bensat sekä majoitus) + ruoat
3 pv omatoimireissu 4.-6.12. Touring pyörillä n. 700-750€ (pyörävuokra, bensat sekä majoitus) + ruoat
2 pv omatoimireissu 2.-3.12. Adventure pyörillä n. 650-750€ (pyörävuokra, bensat sekä majoitus) + ruoat

Noiden eri osuksien lisäksi kustannuksia tuovat lennot (meillä ollut n.250€ menopaluu ilman matkatavaroita, eli ajokamat vaan päälle jo lentokoneeseen), väliöiden majoitukset, liikkumiset tapahtumapaikoille ja tietysti opastettujen safarien ulkopuoliset ruokailut, eli edullisimmillaan 4 päivän reissun kahdella omatoimisella vuokrapyöräpäivällä voi heittää n.700€ hintaan ja taas 7 päivän reissu viidellä ajopäivällä kaikilla herkuilla voi kustantaa lähemmäs 3000€.

3 pv "Ride around Israel" -reissu omalla porukalla, eli kokeneen suomalaisen "oppaan" kanssa 4.-6.12. Adventure pyörillä n. 1000-1300€ (pyörävuokra, bensat sekä majoitus) + ruoat
Gumball -tyylinen reissu, missä ajetaan pitkiä päiviä reippaalla vauhdilla kuitenkin nopeusrajoituksia noudattaen kolmessa päivässä koko Israelin ympäri monipuolisia teitä ja reittejä pitkin mahdollisimman monien ja mahdollisimman hienojen maisemapaikkojen kautta. Antaa erittäin hyvä n kokonaiskuvan siitä mitä kaikkea tämä hieno maa voisi tarjota ja hyvää pohjaa suunnitella seuraaviakin reissuja, kun huomaa että mihin alueeseen silloin haluaisi tutustua tarkemminkin. Aikaisempi ajokokemus Adventure -pyörillä, kyky ohitella sujuvasti ja ajaa kaistojenkin välissä, oikopoluilla ym. myös hyödyllisiä ominaisuuksia kyydissä pysymiseen. Mukaan voi lähteä myös isommilla Touring -pyörilläkin, mutta niillä jää silloin monet vuorille nousut tai hiekkapätkät ym. väliin. Silti isoilta osin samat reitit sekä vähintäänkin yhteismajoitukset mahdollisia. (Hinta siinä tapauksessa n.700-900€) + ruoat

Perushahmotelma reitistä on olemassa, mutta yksityiskohdat elävät reilusti olosuhteiden ym. mukaan. Ja tietysti koko perusreittikin voi vielä muuttua moneen kertaan, ennen kun oikeasti ollaan siellä ;) Perusreitin päivämatkat ovat 350-600km välillä, mutta eri nähtävyydet tuovat reilusti lisää kilometrejä niihin. Pit stoppeina saattaa olla motocross- tai rr-ratoja, jokia, vesiputouksia, vuorenhuippuja tai jotain ihan muutakin. Monesti näillä reissuilla olen lähtenyt liikkeelle jo ennen auringon nousuakin nähdäkseni sen kauneuden jostain hienosta paikasta matkan varrelta.

Satula-aikaa sekä kustannuksia on myös mahdollista jakaa ottamalla mukaan myös yksi huoltoauto ja vaihdella sen kuskia, apukuskia sekä moottoripyörän sarvissa olijoita sopivin väliajoin.

Day 1: Mishmarotista Jerusalemin kulmilta Kuolleelle merelle ja sieltä taas aavikoiden hienoimpien teiden ja paikkojen kautta Eilatiin. Gazankin kulmilta voi joku halutessaan oikaista, mutta Kuolleen meren kulmilla on ainakin hienommat maisemat :)

Day 2: Eilatista Kuolleen meren kautta Genesaretin järvelle. Matkalla jo paremmin aikaa pit stopeillekin esim. uinti Kuolleessa meressä ja monia muitakin mielenkiintoisia juttuja.

Day 3: Pohjoisen kierros taas aivan erilaisissa maisemissa mielenkiintoisilla pit stopeilla.EDIT: Tällä hetkellä (31.8.) Advanced -tason aavikkoreissulle 2.-3.12. on vielä 2 paikkaa vapaana ja Israelin ympäri Adventure -reissulle 4.-6.12. on 2 Africa Twiniä jäljellä. Peruutuspaikkojakin kannattaa kysellä ja laittaa nimi listalle tarvittaessa.

Touring pyöriä sekä keskitason aavikkoreissupaikkoja on reilummin tarjolla (vähintään neljä maksavaa lähtijää vaaditaan, että Israel Moto Adventuresin opastettu reissu toteutuu)

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: actionsportsry@gmail.com tai 040 7770078 / Sami

Ainakin muutama meidän seuran kaveri on jo lähdössä sinne mukaan ja samalla vaivalla menee helposti useampiakin kuskeja. Osa porukasta, joilla on tiukempaa työaikataulujen kanssa, on lentämässä sinne vain kahdeksi ensimmäiseksi aavikkoajopäiväksi (pe-la) matkustaen torstain ja sunnuntain, eli näin selviää vain kahdella vapaapäivällä töistä, mutta itse ainakin olen jäämässä sinne keskiviikkoonkin asti. 

Ja tietysti rakkaudesta lajiin ja harrastajiin autetaan parhaamme mukaan muitakin mukaan lähtijöitä matkajärjestelyissä...

Aika ainutlaatuinen mahdollisuus tarjolla :D
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maastopyöräily Himoksen ja Jämsän seuduilla

Erilaisia ajopaikkoja sekä reittejä